Over baldaden

Mark Bal

Mark Bal (1970) is in maart 2015 gestart met Baldaden. Hij heeft vanaf 1996 ervaring opgebouwd in de woningmarkt. In 1996 is hij afgestudeerd als Bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Zijn afstudeeronderzoek was de opzet van het Vernieuwingsplan voor Overschie (wijk in Rotterdam), geschreven vanuit het Woningbedrijf Rotterdam (voorloper Woonstad). Daarna is hij via de landelijke Makelaarsvereniging (voorloper Vastgoedpro) weer in de woningcorporatiesector terecht gekomen bij Woonbron in Rotterdam.

De in die jaren opgebouwde kennis en ervaring is divers. De kennis loopt uiteen van project-en programmamanagement tot rendementsdenken, verkoop, gemengd beheer binnen gemengde wijken (VvE), bewonersparticipatie en duurzaamheid.

Werken aan het verduurzamen van de bebouwde omgeving is de focus vanaf 2011 geworden. Het opgave lag zowel binnen als buiten de organisatie. Binnen met betrekking tot het verduurzamen van de woningvoorraad en de bijbehorende visie waarmee dat wordt gerealiseerd. Buiten de organisatie omdat samenwerking met andere partijen binnen Rotterdam noodzakelijk is om meer versnelling te organiseren. En om versnelling binnen de stad te organiseren liepen de contacten ook landelijk, om ervoor te zorgen dat er meer mogelijk werd in de aanpak (subsidie, aanpassing regelgeving, warmte in het energielabel, etc.).

Het werkveld van het verduurzamen van de bebouwde omgeving biedt veel kansen en inspiratie. Er ligt nog een enorme opgave in het land. Zolang jaarlijks €13 miljard wordt verstookt door de Nederlandse huishoudens is het een uitdaging om daar een vermindering te bereiken. Betaalbaar, gezond en comfortabel wonen in een prettige leefomgeving is de bijdrage die Mark Bal met Baldaden wil leveren. Dat is zijn thema op duurzaamheid. Hij zet zijn expertise en ervaring graag in om anderen te helpen in hun opgave (zie verder advies en kennis). Hij ziet samenwerking als basis voor vooruitgang.